0
Close Menu
  • Vandaag besteld, maandag verstuurd!
  • Gratis verzending boven de €50
  • Meer dan 3000 vechtsportartikelen
4 tips voor het kopen van een bokszak

4 tips voor het kopen van een bokszak

28-09-2018

Trainen met een bokszak wordt steeds populairder, ook onder niet-boksers. Dat komt omdat een bokszak training heel goed is voor het lichaam. Je traint niet alleen je spieren, maar ook je techniek en je uithoudingsvermogen. Natuurlijk ook niet onbelangrijk: het helpt super goed tegen stress! Soms moet je gewoon even al je problemen van je afslaan. Geen wonder dat steeds meer mensen een bokszak aanschaffen. Maar hoe weet je precies welke bokszak je moet hebben? Lees snel verder om onze tips te bekijken!

Lengte van de bokszak

Hoe lang de bokszak moet zijn, is afhankelijk van het soort trainingen die je ermee wilt doen. Voor kickboksen kan je beter een langere zak gebruiken, zodat je naast de stoten en hoeken ook knie- en traptechnieken kunt oefenen. Ga je de bokszak alleen voor boksen gebruiken? Dan heb je vaak aan een bokszak van 80 cm al genoeg. Voor kickboksen heb je meestal zo’n 150 cm of langer nodig. De meeste bokszakken gaan tot 180 cm. Kortere zakken zijn lichter en zullen bij stoten meer gaan zwaaien dan grotere zakken. 

  • < 100 cm: alleen voor stoten, wel onstabiel;
  • 100 – 150 cm: Alleen voor stoten, redelijk stabiel;
  • > 150 cm: voor trappen en stoten, zeer stabiel.

Gewicht van de bokszak

Hoe zwaar de bokszak is, hangt af van de vulling die erin zit. De meeste bokszakken die wij verkopen zijn gevuld met textiel snippers. Daarnaast worden de zakken ook wel gevuld met leersnippers of water. De vulling van de zak in combinatie met de lengte van de zak bepaalt het gewicht. Ben je van plan om puur op kracht te trainen en dus zware work-outs te gaan doen? Ga dan voor een bokszak die langer en dus zwaarder is. Wil je meer op conditie trainen dan op kracht? Ga dan voor een lichtere bokszak. Let er wel op dat een lichtere zak meer beweegt. Sommige mensen vinden dat juist fijn, anderen niet. Dat hangt dus van je eigen voorkeur af.

Bokszak voor kinderen

Voor kinderen is een kleine bokszak (< 100 cm) genoeg, maar dan moet deze wel dichter bij de grond hangen. Vaak is de bijgeleverde ketting daar niet lang genoeg voor, waardoor het kind niet bij de zak kan. Om die reden kan het ook aan te raden zijn om de bokszak ‘op de groei’ te kopen en te gaan voor een wat grotere zak (100 – 150 cm).

Ruimte voor de bokszak

Voordat je de bokszak gaat kopen, is het belangrijk om te kijken of je er wel plek voor hebt. Als je de bokszak met een muurbeugel aan de muur bevestigt heb je een standaard ruimte tussen de muur en de zak. Als je de bokszak in het plafond bevestigd, zorg dan ook altijd dat je minimaal 75 cm ruimte heb tussen de bokszak en de muur. Zorg er ook voor dat je zelf genoeg ruimte heb om in en uit te stappen tijdens het trainen! Ga je de zak ophangen aan het plafond? Let dan goed op dat het plafond het gewicht van de bokszak aankan. 

Hoe bevestig ik de bokszak

De meeste bokszakken worden aan het plafond bevestigd. Dit kan in een houten draagbalk zijn, of aan een plafond van beton zijn. Andere materialen zijn ongeschikt om een bokszak aan te bevestigen. Wanneer je de bokszak in een houten balk wil bevestigen, kan dit door gebruik te maken van een schommelhaak. Deze draai zich vast in de houten balk en kan daardoor veel gewicht dragen. Als je de bokszak aan een betonne plafond wil hangen adviseren wij een plafondplaat. Deze heeft meerdere bevestingspunten waarmee de plaat aan het beton vastgeschroefd kan worden. Is je plafond ongeschikt? Dan kun je door middel van een muurbeugel, de bokszak aan de muur bevestigen. Uiteraard heb je ook hiervoor wel een stevige, bakstenen muur voor nodig!