0
Close Menu
  • Vóór morgen 16:00u besteld, dezelfde dag verstuurd
  • Gratis verzending boven de €50
  • Meer dan 3000 vechtsportartikelen
Beginnen met Judo, wat heb je nodig?

Beginnen met Judo, wat heb je nodig?

25-02-2020

Om meer inzicht te krijgen in wat Judo is en wat je nodig hebt om met Judo te beginnen, hebben we hier wat informatie voor je op een rijtje gezet. 

Wat is Judo

Judo is een Japanse zelfverdedigingssport en de beoefenaar noemen we een Judoka. Het eerste wat een judoka leert is hoe te vallen en te rollen zonder zich te bezeren. Judo is zeer geschikt om al vanaf jonge leeftijd te beoefenen. Op een speelse manier, maar met de discipline uit de Japanse cultuur, leert het kind contact te maken met de andere judoka’s en respect voor elkaar te hebben. 

Het Judopak

Om te kunnen Judoën heb je eigenlijk alleen een judopak nodig en die zijn er in verschillende kwaliteiten en “diktes”. Dat laatste heeft vooral te maken met de jassen die in verschillende diktes/gewichten leverbaar zijn.

Het judopak bestaat uit een jas, een broek en een band. De meeste judopakken zijn gemaakt van katoen en de jas van het pak kenmerkt zich door gerstekorrel structuur. Bij de jas zijn de revers en schouders verstevigd zodat het niet snel scheurt. De broek van het judopak is van glad katoen en heeft verstevigde kniestukken om te voorkomen dat de knieën snel slijten tijdens het grondwerk. Tenslotte de band, deze wordt over de jas om de middel geknoopt. Standaard zit bij elk pak een witte band, maar de banden zijn ook los verkrijgbaar in verschillende lengtes en kleuren. De kleur van de band geeft aan hoe gevorderd een judoka is. Na de witte band komt geel, oranje, groen, blauw, bruin en uiteindelijk de zwarte band. 

Hoe zit het met de maatvoering

De maataanduiding van judopakken gaat in lengtematen en word weergegeven in cm, daardoor wijkt dit iets af van bijvoorbeeld kinderkleding maten of de standaard maten van volwassenen. Voor kinderkleding loopt de maatvoering meestal op met 6 zoals 122, 128 of 134 en voor volwassenen small, medium of large. Bij de judopakken gaat dit met stappen van 10cm. We beginnen met 80cm en loopt dan op met 10 centimeter: 90 cm, 100 cm tot ongeveer 210 cm.

Een judoka met een lengte van 150 centimeter heeft dus een pak nodig van maat 150. In veel gevallen zal het nieuw aangeschafte judopak aan de grote kant zijn, maar hou rekening met het krimpen van het judopak na de eerste wasbeurt.

Judopakken bij Aiki-Budo

Wij hebben uitsluitend judopakken in ons assortiment van top kwaliteit. Geschikt voor junioren en senioren, bekijk hieronder onze selectie judopakken.