0
Close Menu
  • Vandaag vóór 16.00 besteld, morgen in huis!
  • Gratis verzending boven de €50
  • Meer dan 3000 vechtsportartikelen
Karatepak kopen? Hier moet je op letten

Karatepak kopen? Hier moet je op letten

10-04-2019

Bij het kopen van een karatepak is er veel om rekening mee te houden. Voor zowel de beginnende karateka als de gevorderde sporter is het verstandig ze weer eens op rij te zetten, zodat je altijd het pak aanschaft dat voor jou en je training de juiste is. Van de optimale pasvorm tot de verschillende soorten pakken, Aiki-Budo Sport vat voor jou de belangrijkste punten samen.

Welk pak heb ik nodig?

Het beginners karatepak / Pupil: Voor de beginnende karateka verkoopt Aiki-Budo Sport de Pupil pakken van Ronin. Het pak is gemaakt van 100% katoen en is zowel in het wit als in het zwart verkrijgbaar. De broek heeft een elastiek tailleband en touwtje. Wij leveren de pakken standaard met een witte band.

Het wedstrijd karatepak / Kumite: Zoals de naam al aangeeft worden de Kumite pakken gebruikt voor wedstrijden. Er zijn een aantal verschillen met het beginnerspak. Zo bestaat het Kumite pak uit een combinatie van katoen en polyester. Het pand van de jas is iets langer, zodat ook de split hoger is om maximaal ruimte te geven bij het trappen. Bovendien lopen de broekspijpen taps toe voor een betere fit. Kumite pakken zijn lichter en soepeler, zodat je optimaal kunt sparren. Alle Tokaido Kumite pakken bij Aiki-Budo Sport zijn WKF Approved, wat betekent dat ze op WKF wedstrijden gedragen worden.

Katapak

Het Katapak verschilt duidelijk van de andere twee pakken door de kortere mouw en de kortere broek. Een Kata (“vorm”) is een individuele stijloefening met een serie vastgelegde bewegingen. Deze worden uitgevoerd tegen 4-8 denkbeeldige tegenstanders die aanvallen vanuit verschillende richtingen. Katapakken zijn gewoonlijk wat stugger en zwaarder, zodat het pak een fijn geluid maakt tijdens de uitvoering. Ook hier geldt dat de Tokaido pakken een WKF Approval hebben.

Naast deze pakken verkoopt Aiki-Budo Sport ook een pak speciaal voor leraren met extra draagcomfort.

Maatvoering karatepakken

Bij alle traditionele pakken zijn zowel de jas als de karatebroek redelijk breed. Maak je geen zorgen: dit hoort zo. Bij de meeste pakken wordt de maatvoering vastgesteld in lengtematen. Dat betekent dat een pak met maat 170 geschikt is voor iemand die 170 cm lang is. Het is wel zo dat postuur een rol kan spelen. Bij tengere sporters kan een kleiner pak soms prettiger zitten, en voor karateka met een stevigere bouw zit een maatje groter wat beter. Wees dus niet bang om uit te proberen wat voor jou het prettigst zit.

Let erop of een karatepak bij aanschaf voorgekrompen is of niet: het pak kan in het laatste geval nog zo’n 4-5 centimeter krimpen. Twijfel je in dat geval of de maat goed zal vallen? Test dit uit door de armen naar de zijkanten te spreiden en daarna naar voren te brengen. Als de mouwen op de rug van de hand vallen, zullen ze na de eerste wasbeurt mooi op de pols uitkomen.

Karatepak wassen

Aiki-Budo Sport adviseert het om karatepakken binnenste buiten en op 30 graden te wassen. Bij een hetere temperatuur bestaat er kans dat het pak meer krimpt of zijn pasvorm zal verliezen. Ook is het beter het karatepak niet in de droger te doen om dezelfde redenen. Heter wassen en in de droger doen is op eigen risico.

Daarnaast raden we bij zwarte karatepakken aan om deze de nacht voor de eerste wasbeurt in een bad met azijn of zout te leggen. Het is het beste om een zwart pak alleen met azijn te wassen. Als je het toch met wasmiddel wilt doen, gebruik dan een wasmiddel specifiek voor zwarte was en het liefst zo weinig mogelijk. Zo voorkomt je verkleuring van het pak.

Waarom zijn de meeste karatepakken wit?

Dit weetje wordt je vaak vanzelf verteld door de leraar tijdens je training, maar we willen het je toch niet onthouden. Het witte uniform staat voor waarden als puurheid, eenvoud en het vermijden van een te groot ego. Omdat iedereen het wit draagt, zijn alle studenten gelijk aan elkaar. Dat zie je nog steeds terug, hoewel er wel karatepakken in andere kleuren bestaan en deze ook toegestaan zijn.

Doe je naast karate ook nog aan andere vechtsporten? Lees verder in ons artikel over verschillende vechtsportpakken en waar je bij de aanschaf op moet letten.