TIPS VOOR HET KOPEN VAN BOKSZAKKEN VOOR KINDEREN

(Kick)Boksen is een hartstikke leuke sport waar je ook nog eens ontzettend fit van kan worden, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Maar als je thuis wilt gaan trainen met een bokszak zijn er natuurlijk nogal wat keuzes om te maken. Ga je bijvoorbeeld voor een staande of een hangende bokszak? En welke bokszakken zijn eigenlijk goed geschikt voor kinderen?


HANGENDE OF STAANDE BOKSZAK?

Allereerst is het handig om te kijken wat je thuis kwijt kan, misschien heb je er een mooi plekje voor op zolder, in de garage of op de kamer van je kind zelf? Als er eenmaal een plekje gekozen is, kunnen we gaan kijken naar voor en nadelen van een staande bokszak vs. een hangende bokszak: Een hangende bokszak kan bij gebruik gaan zwaaien en zal daarom misschien iets meer ruimte vragen dan een staande bokszak, maar bij beide bokszakken is natuurlijk wat ruimte voor bewegingsvrijheid vereist. Bij een staande bokszak moet er ook gelet worden op de leeftijd en lengte van jouw kind. De staande bokszak heeft een plastic voet (die wordt gevuld met water of zand om hem te verzwaren), door deze voet kan de staande bokszak misschien te hoog zijn en daardoor niet geschikt om ook de traptechniek te trainen.

Beide bokszakken zijn er niet voor gemaakt om door één persoon verplaatst te worden. Een staande bokszak met een goed gevulde voet is erg zwaar en een hangende bokszak moet getild worden voor deze losgehaald kan worden. Houd er dus rekening mee dat de bokszak kan blijven staan/hangen of dat er eventueel iemand bij is om te helpen. Daarnaast zijn beide bokszakken ook niet geschikt om altijd buiten te staan/hangen!


HANGENDE BOKSZAK

Als je gekozen hebt voor een hangende bokszak zijn er verschillende maten om uit te kiezen: kinderbokszak (in 60 of 70cm), 80cm, 100cm, 120cm, 150cm & 180cm. Let bij het uitkiezen van een maat op de hoogte van de ruimte die je hebt om de bokszak op te hangen. Wij adviseren altijd om minimaal 20 centimeter ruimte tussen de onderkant van de bokszak en de vloer te houden zodat deze ruimte heeft om een beetje te bewegen bij het gebruik. Daarnaast moet er natuurlijk boven de bokszak ruimte zijn voor de ketting van de bokszak en het bevestigingsmateriaal wat je gebruikt.

De meest verkochte maat is de 180cm, deze is door zowel volwassenen als kinderen te gebruiken en uitstekend geschikt voor alle mogelijke stoot-, trap- en knie combinaties. Bij elke kortere maat wordt de bokszak lichter en gaat dus meer zwaaien en daarbij komt de bokszak ook hoger te hangen. Hierdoor kan je de zak misschien niet meer gebruiken voor lage trappen.

  • Een 150cm bokszak is goed te gebruiken voor echte bokstechnieken en ook wat kniewerk, maar lage en/of lichaamstrappen worden al lastig.
  • Een 120cm bokszak is voornamelijk geschikt voor stoottechnieken en misschien wat hoge trappen.
  • Een 100cm bokszak is alleen geschikt voor boks technieken.
  • De kinder-bokszakken van 60 of 70cm zijn meer geschikt als ‘speelgoed’ voor de wat kleinere kinderen dan als trainingsmateriaal voor de wat oudere en misschien serieuzere kinderen. Deze gaan door het lichte gewicht vrij snel en veel zwaaien en zijn daardoor lastiger om lekker op te kunnen combineren. Zeker als je in je eentje gaat trainen!


OPHANGMATERIAAL HANGENDE BOKSZAK

Als je voor een hangende bokszak kiest moet je deze natuurlijk ergens gaan ophangen. Je kunt de bokszak aan een houten balk hangen doormiddel van een schommelhaak, of aan een betonnen plafond hangen met een plafondplaat die je met een paar sterke bouten vastschroeft in het plafond. Vervolgens kan je aan de schommelhaak of de plafondplaat de ketting van de bokszak bevestigen. De ketting die wij verkopen om de bokszak mee op te hangen is ongeveer 30cm.

Voor een bokszak van 180cm geven wij altijd aan dat de ruimte waarin deze komt te hangen minimaal 2,5 meter hoog moet zijn. Zeker als je ook nog gebruik gaat maken van een draaipunt, een ophangveer of een demping rubber. Het draaipunt zorgt ervoor dat de ketting geen terugslag geeft op de bokszak. Omdat het draaipunt mee kan draaien, komt de ketting niet vast te zitten en geeft dit minder wrijving van metaal op metaal.

De ophangveer dempt de schokken die de bokszak tijdens de training maakt en ontziet daarmee het plafond. Je bevestigd deze tussen de ketting en de plaat of schommelhaak. Let op dat dit metaal op metaal blijft en dus geen demping van het geluid geeft.Het demping rubber doet dit wel, het rubber zorgt ervoor dat er geen wrijving plaatsvindt tussen de ketting en de bevestiging aan het plafond. Dit voorkomt geluidsoverlast voor ouders, medebewoners en/of de buren.

Als je een kleinere ruimte hebt, dus geen 2,5 meter hoog, kun je natuurlijk voor een kleinere bokszak gaan. Heb je een grotere/hogere ruimte, kun je de ketting zelf verlengen met een los stuk ketting. Let er wel op dat hoe langer de ketting is, hoe meer de bokszak gaat zwaaien omdat het zwaartepunt dan lager komt te liggen. Dit geldt natuurlijk ook voor kinderbokszakken die door middel van een ketting lager bij de grond worden gehangen zodat kinderen er bij kunnen.

Een andere optie voor het ophangen van een bokszak is met een muurbeugel. Deze kan op elke gewenste hoogte aan een stevige muur worden bevestigd. Dit is een ideale optie voor kinderbokszakken en natuurlijk voor grote bokszakken die in een ruimte komen die hoger is dan 2,5 meter.


STAANDE BOKSZAK

Als een hangende bokszak niet kan of als je een staande bokszak prettiger vind, bieden we natuurlijk verschillende opties.

De meeste staande bokszakken hebben een ‘holle’ basis die gevuld moet worden met zand of water. Wij adviseren altijd zand, zeker als de staande bokszak binnen staat. Laat het zand even een nachtje tegen een warme kachel staan om klonten te voorkomen en makkelijker in de voet te schenken.

Dan maken we onderscheid in de ‘standaard’ bokspaal, met ieder een paar kleine verschillen, en de BOB poppen. De BOB (Body Opponent Bag) poppen zijn realistischer om mee te werken dan een standaard bokszuil, omdat er een ‘realistisch’ gezicht en/of torso op zit. Dit geeft tijdens het trainen van bepaalde stoten (denk aan bijv. plexus of leverstoten) een realistischer doelwit, zonder dat je er daadwerkelijk iemand pijn mee doet.

Dan is er nog één bijzondere, en dat is de Century VS1 paal. Deze heeft onderin een lode schijf liggen, die het foam gedeelte stevig op zijn plek houdt. Hierdoor veert het kussen terug zodra je er een goede stoot of trap tegenaan geeft. Deze paal gaat alleen naar de grond als je er tegenaan blijft duwen, óf als er het rugby-tackeld!

Cookie-instellingen
U kunt hieronder uw cookie-instellingen kiezen en accepteren: