0
Close Menu
  • Vandaag besteld, maandag verstuurd!
  • Gratis verzending boven de €50
  • Meer dan 3000 vechtsportartikelen
Waar moet ik op letten bij het kopen van een vechtsportpak?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een vechtsportpak?

03-08-2018

Als je een nieuw pak gaat kopen zijn er natuurlijk een paar dingen die belangrijk zijn om even in gedachten te houden. We gaan hieronder proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Eerst laten we zien uit welke pakken je kan kiezen, daarna leggen wij uit waar je op moet letten tijdens het passen. 

Wij maken onderscheid tussen de volgende pakken

Judo

Als je een Judopak wilt kopen, hebben we meerdere opties in ons assortiment. Zo hebben wij het kinderpak ‘Aspirant’, het wat zwaardere ‘Club’ of het zeer stevig en zware ‘Victory’ pak. 
Voor officieel wedstrijden zijn alleen IJJF goedgekeurde pakken geschikt, hiervan hebben wij maar een beperkte voorraad. Deze pakken zijn wit of blauw.

Aikido

Als je Aikido gaat doen hebben we een aantal opties. Zo kan je bijvoorbeeld het Judo pak Club gebruiken, het traditionele Aikido ‘Aiki’ pak of het Natsu pak, wat een dunner pak is.

Karate

Voor Karate zijn er voor Kata en Kumite verschillende pakken gemaakt. Het Kata pak is wat stugger en zwaarder (mede hierdoor maakt dit pak een fijn geluid tijdens het uitvoeren van de Kata’s). Het Kumite pak is juist soepeler en lichter, zodat je hier fijn in kan sparren.  

Als de keuze tussen een Kata of en Kumite pak gemaakt is, hebben we nog twee verschillende merken waaruit gekozen kan worden. De Ronin pakken zijn vaak prima om te beginnen. Voor de serieuze Karateka is Tokaido ook een mooie optie. Alle Tokaido Kata en Kumite pakken zijn WKF goedgekeurd, en dus wedstrijd geschikt.
 

Brazilian Jiu Jitsu (BJJ)

Bij Brazilian Jiu Jitsu hebben we ook twee merk keuzes: Ronin of Grips. Hierbij is Ronin ook een prima pak voor de starters, voor de wat gevorderden BJJ’ers zijn Grips vaak een fijne keuze. De Grips pakken zijn voorgekrompen en getailleerd, waardoor ze vaak al meteen lekker zitten.

 

Kung-Fu, Pencak Silat, Tai Jitsu

Voor Kung-Fu, Pencak Silat en Tai Jitsu hebben we per sport maar 1 pak. Daar hoef je dus eigenlijk alleen maar te letten op de onderstaande tips bij het passen.

 

Waar moet ik op letten als ik een nieuw vechtsportpak ga passen?

LET OP: BIJ ALLE TRADITIONELE PAKKEN ZIJN ZOWEL DE JAS ALS DE BROEK REDELIJK BREED. DIT HOORT ZO.
Als je een 100% katoenen pak past wat niet is voorgekrompen, let er dan op dat het pak in zijn geheel nog een centimeter of 4-5 kan krimpen. Een goede manier om dit te testen in de jas van het pak, is door de armen naar de zijkanten te spreiden en daarna naar voren te brengen. Als de mouwen dan op de rug van de hand vallen, dan zullen deze na de eerste wasbeurt mooi op de pols vallen.

Bij de meeste pakken wordt de maatvoering vastgesteld in lengte maten. Hierbij betekent het letterlijk dat een pak maat 170, geschikt is voor iemand van rond de 170 cm. Postuur speelt hierin soms wel een rol. Als je wat slanker bent, kan je een wat kleiner pak proberen, voor mensen met een wat stevigere bouw kan een maatje groter beter zijn.

Specifiek bij Aikido, Judo, Jiu Jitsu en BJJ kan een pak wat iets te kort lijkt, juist heel lekker zijn. Vanwege het grondwerk en de pols- en enkel grepen is een kortere mouw/broek lengte soms juist prettig.

We hopen dat deze informatie je op weg kan helpen bij het uitzoeken van je pak, mocht je toch nog vragen hebben dan kun je ons telefonnisch bereiken en eenvoudig online bestellen.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op 020 6136764 of op het emailadres bestellingen@aiki-budo.nl.