0
Close Menu
  • Vandaag vóór 16.00 besteld, morgen in huis!
  • Gratis verzending boven de €50
    Voor bijna alle producten
  • Meer dan 4000 vechtsportartikelen

Aikido pak

Een aikido pak wordt gedragen bij het beoefenen van de Japanse krijgskunst aikido. De technieken van aikido zijn in de 20e eeuw ontwikkeld door Morihei Ueshiba en worden gekenmerkt door de cirkelvormige bewegingen die soepel in elkaar overvloeien. Tegenwoordig wordt de vechtkunst over de hele wereld beoefend. In Nederland worden alle oosterse krijgssporten, waaronder aikido, steeds populairder. Bij Aiki Budo kunt een aikido pak kopen en ook alle materialen andere zie nodig zijn bij het beoefenen van aikido, zoals een aikido wapenstok en een band voor om het middel.

Waarom aikido?

Aikido draait om persoonlijke ontwikkeling, (innerlijke) harmonie en energie. Het onderscheidt zich van andere krijgskunsten doordat de sport geen wedstrijdvorm heeft. Het harmonieuze idee van aikido is dat beide partners zich verder kunnen ontwikkelen door samenwerking en wederzijds respect. Daarnaast heeft het beoefenen van aikido nog vele voordelen:

  • Het maakt bevordert de lichamelijke en geestelijke gezondheid;
  • Het leidt tot meer zelfvertrouwen en betere weerbaarheid;
  • De individuele ontwikkeling kan zo lang duren als gewenst, vaak ontdekt u onderweg steeds een nieuw aspect van aikido, waardoor u zich blijft ontwikkelen;
  • Voor zij die het willen kan aikido een bron voor spirituele verrijking zijn.

Wit aikido pak kopen

Tijdens de trainingen dragen aikidoka’s een wit pak. Dit kan een speciaal aikido pak zijn, maar in veel gevallen wordt ook een judo pak of een karate pak gedragen. In vergelijking met andere budopakken is een aikido pak vaak gemaakt van een lichtere stof. Verder zitten er touwtjes aan de jas, die ervoor zorgen dat deze niet opengaat tijdens de training. Daarnaast zit een split aan de achterkant van de jas, in plaats van aan de zijkanten (zoals gebruikelijk bij een judo pak). De broek van het aikido pak is volledig dubbel gevoerd, waardoor deze extra lang meegaat en heeft een tailleband van elastiek. Net als bij andere budopakken wordt de maat van een aikido pak gemeten in lengtematen, in centimeters.

Band en slippers

Aikido kent slechts twee verschillende banden: de witte band en de zwarte band. De kleurenbanden die andere krijgskunsten wel kennen, worden bij aikido niet gebruikt. Beginnende aikidoka’s dragen een witte band. Vanaf de eerste ‘dan’ (of dangraad) mag de zwarte band gedragen worden. Aikido wordt altijd blootvoets beoefend. Om van de kleedkamer naar de mat te lopen worden slippers gedragen. Van oorsprong zijn deze slippers gemaakt van rijststro.

Voor de gevorderden: Aikido Hakama

Een hakama is een Japanse, traditionele broekrok. Het kledingstuk wordt om het middel vastgeknoopt en heeft lange, wijde pijpen die tot de enkels reiken. De aikido hakama is zwart of donkerblauw van kleur. Vaak is het dragen van een hakama een indicatie van het niveau van de aikidoka. Bij de meeste organisaties mag deze pas gedragen worden na het behalen van de zwarte band. Bij aikido wordt de hakama vaak over de witte broek van het aikido pak gedragen. De ‘regels’ voor het dragen van een hakama kunnen per school of organisatie verschillen, dus vraag er gerust naar. Alle materialen die nodig zijn bij het beoefenen van aikido, zoals een hakama, een band en een aikido pak, zijn te vinden bij Aiki Budo!