0
Close Menu
  • Vóór morgen 16:00u besteld, dezelfde dag verstuurd
  • Gratis verzending boven de €50
  • Meer dan 3000 vechtsportartikelen
Kickboksen wint aan populariteit

Kickboksen wint aan populariteit

03-03-2020

Het kickboksen wint in Nederland nog steeds aan populariteit en dat is niet zo vreemd.

Als Aiki-Budo Sport hebben wij deze groei vanaf eind jaren 70 van de vorige eeuw meegemaakt. In die tijd stond het kickboksen nog volledig in de kinderschoenen, er waren weinig tot geen gereguleerde wedstrijden en de trainingen werden veelal in zaaltjes achteraf gegeven.

Professionalisering kickboksen in Nederland

Begin jaren 80 werden de eerste Muay Thai- en Kickboksbonden in Nederland opgericht en daarmee ook de eerste wedstrijden (beter bekend als kickboksgala’s) georganiseerd.  Mede door deze gala’s werd het aantal beoefenaren wat groter, maar de echt grote massa bleef nog achterwegen.

K-1 Kickboksen in Japan

De eerste “boost” aan beoefenaren kwam met de komst van de K-1. De K-1 was een Japanse organisatie die van 1993 t/m 2013 grote internationale evenementen organiseerde. Deze wedstrijden werden ook wereldwijd uitgezonden en daardoor groeide de populariteit van kickboksen gestaag verder. Meer over kickboksen en Muay Thai lees je hier: Kickboksen en Muay Thai
 
Elk jaar was er een grote finale waarin 8 zwaargewicht kickboksers het in de ring tegen elkaar opnamen in een toernooivorm. In de hoogtijdagen van het de K-1 hebben er vele Nederlandse kickboksers meegedraaid en titels op hun naam weten te schrijven. Misschien heb je zelf ook wel eens gehoord van Peter Aerts, Ernesto Hoost, Remy Bonjasky en Semmy Schilt. Zij zijn stuk voor stuk een of meerdere malen K-1 Champion geweest. In dezelfde tijd werden ook in Nederland door o.a. RINGS en It’s Showtime steeds meer kickboksgala’s georganiseerd en zaten de zalen geregeld vol. 

Grote groei van kickboksen in Nederland

Uiteraard heeft de regulering en het uitbannen van excessen geleid tot een grotere populariteit van het kickboksen. Maar de echte grote groei van het aantal kickboks beoefenaars is pas begonnen nadat men de bokszak training van de kickboksers had ontdekt. De zaktraining wordt gezien als een “total body workout”  waarbij de totale conditie van de sporter met sprongen vooruit gaat. Elke spier in het lichaam wordt getraind tijdens deze workout.

Ook het feit dat de sport een aantal boegbeelden heeft zoals Rico Verhoeven en Nieky Holzken die de sport op een professionele en positieve manier uitdragen help mee aan de populariteit. Bekijk hier een interview met Nieky uit 2019.

Naast de kickboksscholen zie je nu dat bijna alle grote en ook kleine fitnessscholen lessen aanbieden waarbij gebruik wordt gemaakt van bokszakken of bokspalen. Sporters uit alle lagen van de bevolking doen nu wekelijks de bokshandschoenen aan om zich een uurtje in het zweet te werken en hun overtollige energie, agressie en stress weg te slaan.

Het kickboksen heeft zich in de loop de jaren ontwikkeld tot een sport die door zeer veel mensen op verschillende niveaus wordt beoefend en die van het achteraf zaaltje is verhuist naar grote ruime sportcentra.